Nepremičnina – nakup ali najem? Večna dilema.

Lastno stanovanje – da ali ne? Z vprašanjem, ali se stanovanje bolj splača kupiti ali ga le najeti, se pogosto srečajo vsi, ki se odločijo oditi »na svoje«. Reševanje stanovanjskega problema pogosto ni enostavno, še posebej za mlade na začetku svoje samostojne življenjske poti, saj so z lastnim stanovanjem povezani tudi veliki stroški.

Najem – prvi koraki na svoje

Zaradi visokih cen nepremičnin se nekateri najprej odločijo za najem stanovanja. Ta rešitev prinaša kar nekaj prednosti:

  • Začetni vložek praviloma sestavljajo le varščina, plačilo najemnine in nakup opreme, če se odločimo za neopremljeno stanovanje.
  • Življenje v najetem stanovanju je lahko odličen preizkus za mlade pare, ki se odločijo za skupno življenje.
  • Za investicijsko vzdrževanje stanovanja ter odpravo večjih okvar običajno poskrbi lastnik, najemnik pa plačuje le mesečne stroške.
  • V primeru nove službe v oddaljenem kraju, tujini ali ob drugih spremembah, lahko najemno pogodbo enostavno prekinemo in se preselimo.

A večkrat se po določenem obdobju plačevanja najemnine pojavi vprašanje, ali ne bi bilo bolj smotrno stanovanja kupiti, namesto za plačevanje najemnine pa denar nameniti za odplačevanje kredita.

delavska hranilnica stanovanjski krediti

Lastno stanovanje prinaša več neodvisnosti, hkrati pa tudi določene pravice in obveznosti

Poleg investicije, stroškov morebitne obnove ter nakupa notranje opreme, prinaša lastniško stanovanje še nekaj dodatnih obveznosti, po drugi strani pa daje občutek neodvisnosti in varnosti. Slednji pogosto predstavljata pogoj za načrtovanje družine ter sprejemanje drugih dolgoročnejših odločitev.

Lastnik stanovanja ima pravico in možnost odločanja znotraj skupnosti stanovalcev, lastništvo stanovanja pa lahko izkoristi tudi za nekatere druge ugodnosti, na primer višji popust pri združevanju zavarovanj (avto, stanovanje, nezgodno, življenjsko, …), zastava neobremenjenega stanovanja pri najemu kredita in podobno. Lastniško stanovanje lahko lastnik prilagodi svojim potrebam in okusu, lahko ga odda podnajemnikom, predvsem pa ga lahko kadarkoli proda.

Koliko stane neodvisnost?

Lastništvo stanovanja je povezano z nekaterimi stroški, ki jih najemnikom ni treba plačevati, zato je za tiste, ki se pogosto selijo, najem privlačnejša rešitev. Drugi, ki pa imajo raje ustaljen ritem življenja in so močneje navezani na eno okolje, pa se bolje počutijo »doma, na svojem«. A kakšna je razlika v ceni na dolgi rok?

  • Tekoči stroški stanovanja so v obeh primerih enaki (elektrika, voda, internet, plin, …).
  • Stroške vzdrževanja, popravil in obnove pri lastniškem stanovanju praviloma krije lastnik, razen, če se najemodajalec in najemnik ne dogovorita drugače (najpogosteje v primerih najema za daljše obdobje).
  • Največja razlika je seveda v najemnini oziroma anuitetah kredita. V primeru najema gre najemnina lastniku stanovanja, pri nakupu pa plačevanje najemnine nadomestijo mesečne anuitete, s katerimi lastnik stanovanja odplačuje kredit.

Za lastnika stanovanja je seveda idealno, če je obrok kredita nižji od zneska najemnine, na kar pa izjemno vplivajo razmere na nepremičninskem trgu. Cene stanovanj in višine najemnin se vseskozi spreminjajo, prav tako pa se spreminjajo kreditni pogoji ter tekoči stroški. Zato se je smiselno pred nakupom stanovanja in podpisom kreditne pogodbe pridobiti različne ponudbe in izračune se posvetovati z bančnim svetovalcem ter zlasti pozorno spremljati dogajanje na nepremičninskem trgu.  

Vas zanima stanovanjski kredit?

POŠLJITE POVPRAŠEVANJE V UNICREDIT BANK

Nepremičnina – nakup ali najem? Večna dilema.

Lastno stanovanje – da ali ne? Z vprašanjem, ali se stanovanje bolj splača kupiti ali ga le najeti, se pogosto srečajo vsi, ki se odločijo oditi »na svoje«. Reševanje stanovanjskega problema pogosto ni enostavno, še posebej za mlade na začetku svoje samostojne življenjske poti, saj so z lastnim...

Zanima me več

Mesečni obrok

Informativni obrok

€/mesec

let
Ob kliku na gumb "Naprej" boste preusmerjeni na
naš portal Izracun-kredita.si
.