Kaj morate vedeti, če potrebujete stanovanjski kredit

Nakup nepremičnine in najem kredita sodita med najpomembnejše odločitve v življenju. Seveda si vsi želimo dom kot iz revije, vendar pa je pred nakupom nujno, da svoje želje uskladite s finančnimi sredstvi, ki jih imate na voljo.

Najprej preverite svoje prihranke. Tu velja upoštevati nenapisano pravilo, ki pravi, da se nakupa nepremičnine lotite takrat, ko vam je uspelo privarčevati najmanj petino celotnega zneska nakupa. Za ostali del lahko najamete kredit.

Ocenite svojo kreditno sposobnost

Pred najemom kredita preverite svojo kreditno sposobnost. Za oceno kreditne sposobnosti potrebujete dober pregled nad svojimi rednimi mesečnimi prihodki in odhodki. Razlika med njimi predstavlja namreč približen znesek, ki ga lahko namenite za poplačilo kredita.

Za izračun kreditne sposobnosti se kot osnova običajno upošteva mesečna neto plača, v Delavski hranilnici pa upoštevamo tudi prihodke iz naslova potnih stroškov in malice ter druge redne prihodke (regres, božičnica, avtorska pogodba in podobno).

Na strani odhodkov ne pozabite na večje odhodke (stroški vzdrževanja avtomobila, različne vrste zavarovanj, počitnice), upoštevajte pa tudi manj predvidljive dogodke (izredna popravila, zdravstvene storitve, zamenjava ali izguba službe) in se ne obremenite do roba finančnih zmožnosti. Na kreditno sposobnost vpliva tudi število vzdrževanih družinskih članov. Pri oceni kreditne sposobnosti si lahko pomagate s spletnim informativnim izračunom.

delavska hranilnica stanovanjski krediti

Obrestna mera – je boljša fiksna ali spremenljiva?

Fiksna obrestna mera je obrestna mera, ki ostane nespremenjena ves čas trajanja pogodbe, posledično se ne spreminja mesečna obveznost (anuiteta) kreditojemalca.

Pri spremenljivi obrestni meri je skupna obrestna mera sestavljena iz referenčne obrestne mere (euriborja) in fiksnega pribitka. Referenčna obrestna mera (euribor) se med trajanjem pogodbe lahko spreminja, zvišuje ali znižuje. V daljšem obdobju odplačevanja kredita se lahko zgodijo večje spremembe v višini referenčne obrestne mere (euribor), s tem pa se lahko tudi izrazito poveča anuiteta.

Pri končni odločitvi je bistveno vprašanje, ali se bo višina obroka ob izbiri spremenljive obrestne mere v času odplačevanja kredita tako povišala, da boste plačali več, kot če se odločite za kredit z višjo fiksno obrestno mero? Predlagamo vam, da se pred izborom temeljito pogovorite s kreditnim svetovalcem hranilnice, ki vam lahko ustrezno svetuje.

Odplačilna doba stanovanjskega kredita

Glede na finančne zmožnosti so mogoče različne dobe vračila kredita. Najdaljša doba vračila stanovanjskega kredita je običajno do 30 let.

Kako lahko kredit zavarujete?

Stanovanjski kredit lahko zavarujete na različne načine: najbolj pogosta oblika je hipoteka na bremen prosti nepremičnini na območju Republike Slovenije, možno pa je tudi zavarovanje s solidarnim poroštvom, s plačilom zavarovalne premije, z zastavo denarnih sredstev idr.

Izkoristite nasvet strokovnjaka

Spletni informativni izračuni so zgolj informativni in okvirni, zato vam vedno svetujemo tudi osebni obisk.

V času omejitev, povezanih z epidemijo koronavirusa, vam predlagamo, da se za sestanek dogovorite po telefonu in se tako izognete čakanju. Naši usposobljeni svetovalci so vam na voljo v DH poslovnih enotah, kjer boste skupaj preučili vse možnosti najema kredita.

Za dodatne informacije smo vam na voljo tudi na telefonski številki 01 3000 200 ali na elektronskem naslovu kontaktni.center@dh.si.

Kaj morate vedeti, če potrebujete stanovanjski kredit

Nakup nepremičnine in najem kredita sodita med najpomembnejše odločitve v življenju. Seveda si vsi želimo dom kot iz revije, vendar pa je pred nakupom nujno, da svoje želje uskladite s finančnimi sredstvi, ki jih imate na voljo. Najprej preverite svoje prihranke. Tu velja upoštevati...

Zanima me več

Mesečni obrok

Informativni obrok

€/mesec

let
Ob kliku na gumb "Naprej" boste preusmerjeni na
naš portal Izracun-kredita.si
.